Ce este, de fapt, Valenine’s Day?

Ce este, de fapt, Valenine’s Day?

În caz că ai sărbătorit Ziua Îndrăgostițiilor și n-ai aflat până acum care-i treaba cu Valentin, am făcut un research și am găsit legenda de la care a pornit această sărbătoare. Mulți oameni o consideră o sărbătoare care încurajează consumerismul, dar alții văd o zi frumoasă, indiferent de vreme, plină de trandafiri roșii și bomboane de ciocolată.

Împăratul roman Claudiu al II-lea a domnit mai puțin de doi ani și a încercat sa aibă cele mai multe victorii în războaiele dintre anii 268 si 270. Acesta a vrut o armată puternică, dar majoritatea bărbaților nu mai acceptau să meargă la luptă. Împăratul a crezut că, in locul luptei, bărbații preferau să stea acasă cu soțiile și copiii lor. Claudiu a decis ca niciun soldat roman nu mai are voie să se căsătorească, a crezut că această lege îi va face pe bărbați să meargă la război și să lupte ca niște adevărați soldați.

Valentin era un preot creștin care credea că dreptul oamenilor de a sa căsători era dat de Dumnezeu iar Claudiu nu avea dreptul să-l interzică. El a căsătorit în secret cupluri, cununiile fiind făcute în locuri secrete, pentru a nu putea fi gasit de împărat.

Într-un final, Claudiu l-a găsit și l-a arestat, dar a fost încântat de personalitatea lui Valentin. L-a încurajat să renunțe la creștinism și să devină un soldat roman. Când Valentin a refuzat, a fost întemnițat și condamnat la moarte. Până în ziua execuției, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi și le-a semnat scriind „Adu-ți aminte de Valentin al tău.

Valentin a fost probabil executat pe 14 februarie în anul 269 sau 270. Nu se cunosc toate detaliile legate de viata sfântului Valentin și nu se știe dacă legenda are o baza istorică reala.

Nu se cunoaște cum a evoluat obiceiul în timp, dar tradiția modernă a apărut în special în Statele Unite, când americanii au început trimiterea de „valentine” scrise de mânâ la începutul anului 1700. De-a lungul timpului, tehnologia și cadourile simple sau extravagante au înlocuit treptat „valentinele” scrise de mână. Unii îndragostiți aleg modul clasic, acela de a trimite o felicitare, fie ea și electronică sau un cadou ce conține bomboane de ciocolată, fructe sau bijuterii, iar alții aleg să-și petreacă această zi invitându-și partenerul la un restaurant select. Alți tineri hotărăsc să-și unească destinele în această zi, am văzut pe Facebook o multe poze cu inele și flori.

Sursa: ziare.com, wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *