Ce este statul de drept?

Ce este statul de drept?

După ce am discutat despre statul paralel, ar trebui să vorbim și despre marele lui dușman, statul de drept. Cel din cauza căruia România riscă să piarda finanțarea de la Uniunea Europeana și care ne obligă să respectăm independența justitiei.

Ca teorie, a apărut spre sfârșitul sec. al XVIII-lea – începutul sex. al XIX-lea, ca o replică dată statului despotic. Statul de drept este o doctrină în gândirea juridică continentală europeană, originară din jurisprudența germană. Are scopul de a asigura realizarea dreptului, prin faptul că oamenii care dețin puterea sunt supuși dreptului și limitați prin drept.

Această idee este asociată cu art. 16 din Constituția României, prin faptul că: cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări – alin. (1) și nimeni nu este mai presus de lege – alin. (2).

Un stat de drept ordoneza viaţa omului, astfel încât fiecare cetăţean să își exploateze libertățile și capacităţile sale, libertatea acestuia fiind principiul suprem al statului.

Ideiile de baza sunt: separaţa puterilor în stat, garantarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale, aplicarea legii în administrația publică, asigurarea supremaţiei constituţiei, asigurarea unui înalt grad de certitudine şi de stabilitate a raporturilor juridice, evitarea pe cât posibil a oscilațiilor legislative, respectarea principiului proporţionalităţii.

Statul de drept există unde: domnia dreptului este evidentă, conținutul acestui drept valorifică la dimensiunile lor reale drepturile și libertățile cetățenești, se realizează echilibrul, colaborarea și controlul reciproc al puterilor publice, se realizează accesul liber la justiție.

Sursa foto: www.dreamstime.com

Surse: www.blog.avocatoo.ro, www.ro.wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *