Ce este statul paralel?

Ce este statul paralel?

Statul paralel are propriul sitemulte profiluri de Facebook, poate chiar și de Instagram, dar totuși nu știm destule despre el. Ce este acest stat și de ce se tot bate cap în cap cu statul de drept, o să aflăm curând.

„Statul paralel” este un termen inventat de istoricul american Robert Paxton pentru a descrie o organizații sau instituții care sunt asemănătoare cu statul în organizare, conducere și structura, dar care nu fac parte oficial din statul sau guvernul legitim. Ele servesc în primul rând pentru a promova ideologia politică și socială dominantă a statului.

El a fost reînviat în Turcia, în 2014, în urmă confluctului dintre Tayyip Erdoğan și Fethullah Gulen.

Glulen este un predicator islamic din Turcia, care a trăit în Pennsylvania în ultimii 15 ani. Este fondatorul mișcării Gulen, deseori numită mișcare Hizmet (serviciu). Adepții săi sunt încurajați să lucreze în serviciul public și să fie o parte utilă a societății prin acțiunile sau muncă lor caritabilă. Rețeaua a care a început la sfârșitul anilor 1960 și se axează în special pe școli și pe educație.

Cu ajutorul lobby-ului făcut de Gulen, AKP-ul lui Erdoğan a câștigat alegerile. În schimb, domnul Erdoğan a fost deranjat de numărul mare de guleniști din cadrul sistemului judiciar turc, al poliției și din alte țări. Legătură dintre cei doi a început să se destrame în 2011 și s-a prăbușit în totalitate în 2013.

Guleniștii din cadrul forțelor de poliție au fost acuzați că au creat o serie de raiduri care au dus la arestarea a trei fii ai miniștrilor cabinetului. Că răspuns, un tribunal turc a emis un mandat de arestare domnului Gulen în decembrie 2014.

Peste 2000 de ofițeri de poliție au fost mutați sau concediați în ianuarie 2014, potrivit Comisiei Europene. Majoritatea au fost în roluri de investigație sau de informații. În decembrie, poliția turcă a arestat jurnaliștii și alți lucrători din domeniul mass-media, inclusiv editorul celui mai mare ziar din țară, Zaman, legat de Gulen. Președintele a mai sugerat anterior că lucrează cu forțe străine: „Vreau că națiunea mea dragă să știe că nu ne confruntăm doar cu o rețea simplă, ci una care este un pion ale forțelor răului național și internațional”.

Există un lucru pe care analiștii sunt de acord: represiunea slăbește democrația Turciei.

Revenim în România și aflăm că…

Fostul premier, Victor Ponta, a declarat că șeful PSD a copiat ideea de ”stat paralel”, pentru că avea nevoie de un dușman, iar lumea s-a plictisit să audă de Soros.

”E o nouă mentalitate în care s-a descoperit dușmanul. Nu mai e Soros, că s-a plictisit lumea, OLAF n-a înțeles lumea ce e, sunt multinaționalele, băncile… Până acum era bun statul paralel, că a trăit Dragnea cu dorința de a negocia cu Kovesi, Coldea, Iohannis: ”eu vă ajut, voi nu-mi faceți dosare”.

Faptul că nu reuşesc să găsesc niciunde o definire clară a ceea ce este „statul paralel” mă duce cu gândul că înţelesul este lăsat special în ceaţă, pentru ca mulţi oameni să apeleze, la fel ca în alte cazuri, la o conspiraţie. Ca şi cum ar exista un grup organizat, în spatele politicii, care se ocupă de orchestrarea dosarelor de corupţie şi care vizează sabotarea democraţiei româneşti prin atacarea liderilor ei curaţi.

Această invenţie iscusită este inspirată de noua eră a fake news. Face parte din aceeaşi familie. Ideea este de a inventa informaţii sau interpretări care să înfierbânte minţile oamenilor, să le direcţioneze către ce vrea inventatorul, pentru ca oamenii-ţintă să se comporte conform voinţei inventatorului. Nu contează ce anume inventezi. Important este să funcţioneze în scopul propus, de a oferi o explicaţie oamenilor de ce apar atâtea dosare liderilor aleşi.

Invenţiile de tip „stat paralel”, la fel ca fake news, sunt menite să ne elibereze de efortul de a gândi, de povara gândirii independente. Ne dă informaţii şi soluţii simple, uşor de digerat, savuroase. Sunt un fel de fast food al minţii. Conspiraţia de tip „stat paralel” e cea mai simplă şi  mai la îndemână, nu trebuie să aduci dovezi, doar afirmi ceva şi ai dat răspunsul care calmează minţile cetăţenilor.

Sursa foto: Adriana Neagoe/Inquam Photo

Surse: www.telegraph.co.uk, www.b1.ro, www.adevarul.ro, en.wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *