Justiția moare. Paradisul infractorilor se naște.

Justiția moare. Paradisul infractorilor se naște.

A trecut mai mult de un an de când fotografia de mai jos a fost făcută. Văd tristețe, lipsă de speranță si o privire goală pe tonuri reci de gri. Mă pregăteam de bac, nu dormeam nopți întregi și aflasem că guvernul a publicat OUG 13. Am fost deranjată pentru că mă chinuiam să ies pe piața muncii cu un salariu bun și niște oameni au voie să fure din munca mea fără nicio grijă.

Mă pregăteam pentru examenul de bacalaureat, nu dormeam, plângeam și lucram la matematică știind că doar așa o să ajung la o facultate bună care mă poate ajuta să-mi găsesc un job bine plătit. În tot acest timp, Iordache și cu gașca lui publicau in Monitorul Oficial OUG 13, ordonanța care a responsabilizat o întreagă țară. Mergeam singură la proteste, până când am reușit să conving doi-trei prieteni, cu greu pentru că nepăsarea și-a spus cuvântul, să mă însoțească și să-i fac să înțeleagă ce reprezintă modificările aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

Ultimele luni au fost cu și drespre proteste, am adunat numărul participanților din 18 ianuarie 2017 până la 20 ianuarie 2018 și am ajuns la peste două mii de protestatari. Oameni care nu au acceeptat favorizarea făpuitorolor, abuzul în serviciu, neglijența în serviciu, șoferii băuți (Codul Penal) și achitare în caz de prescripție, prelungire controlului judiciar, denunțurile declarate după șase luni (Codul de Procedură Penală).

După 29 de ani de la căderea comunismului majoritatea românilor au încredere doar în cățiva oameni cu funcții înalte. Admirația față de Direcția Națională Anticorupție a crescu în ultimul timp,  și categoric că oamenii care s-au simțit cu musca pe căciulă au atacat DNA-ul. De aceea astăzi am asista cu tristețe la discursul ministrului justiției. Chemat de urgență din Japonia, domnul Tudorel Toader, s-a pregătit intens pentru ”prezentarea raportului”. A dat audienței bâlbe, plescăituri, mofturi de 7 ani și niciun răspuns concret și corect. A șters cu buretele tot ce a facut bun șefa DNA, toate dosarele care au dus la condamnarea unor hoți cu gulere albe, toate dosarele de pe urma căora s-au recuperat prejudicii de milioane de euro. I-a mai reproșat lui Kövesi și „comportamentul excesiv de autoritar, discreționar, contrar obligațiilor de rezerva și deontologice impuse magistratilor”.

Totul a fost minuțios pregătit, operațiunea de înlocuire a lui Kövesi a pornit cu campania mediatica desfășurată simultan pe Antena 3 și RTV, bazată pe insailările și manipulările turnătorului Vlad Cosma. Înainte, oamenii încercaseră să negocieze cu procurorii. Au fost două săptâmini de delir mediatic, dublate de chemarea la ordine executată de premierul Viorica Dăncila. Iar la final, ministrul Tudorel Toader a livrat ce i-a fost cerut.

Eu continui să învaț, de data asta nu la mate, ci la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării și nu mai cred că doar IT-iști și inginerii pot avea salarii mari. Cred că într-un stat guvernat corect, în care justiția este independentă și corupția diminuată orice angajat poate avea un salariu mare.

#REZIST

UPDATE La ora 20.00 în țară erau peste 500 protestatari, în ciuda temperaturilor scăzute. Duminica, 25 februarie, se anunță un alt protest, sub numele Tudorele, pleaca TU, cu hoții tăi!

Sursa: Digi24HotNews.roCristi Danileț,  Wikipedia

Foto: Radu Oprea

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *