Ora pamantului in Romania

Ora pamantului in Romania

Romanii au serbat ora panantului alaturi de restul planetei pe 24 martie. World Wide Fund for Nature (WWF) a încurajat cetatenii, organizațiile, companiile, instituțiile publice și centrele culturale din toată țara să stingă lumina timp de o oră, la ora locală 20.30. În 2018, evenimentul a  pus un accent și mai mare pe implicarea activă a tinerilor în construirea unui viitor în armonie cu natura.

Cum a inceput?

Earth Hour a pornit în 2007, când peste 2.2 milioane de oameni și 2000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră, din nevoia de a atrage atenția, la nivel global, asupra problemei schimbărilor climatice. De atunci, oameni din peste 7.000 de orașe din mai mult de 180 de țări s-au alăturat acestei mișcări de mediu, pentru a arăta că doresc mai multă determinare și acțiuni concrete din partea decidenților în adresarea problemelor din ce în ce mai acute de mediu.

Din 2011, Earth Hour a intrat în etapa Mai mult decât o oră pentru planetă (Beyond the Hour). Astfel, pe lângă gestul simbolic de a stinge lumina, oamenii au început să se implice în acțiuni de mediu în fiecare zi, să-și schimbe comportamentul, pentru a avea un impact mai mic asupra naturii.
#Connect2Earth – este timpul să ne împăcăm cu natura

De Ora Pământului, pe 24 martie, WWF România i-a provocat pe toți oamenii să se reconecteze cu natura (#connect2Earth) pentru a proteja legătura strânsă pe care o avem cu acesta.

„Tot ce facem în prezent nu este de ajuns, având în vedere starea actuală de degradare a Planetei.  Biodiversitatea și atenuarea efectelor schimbărilor climatice sunt condiții esențiale dezvoltării umane, succesului civilizației noastre. Este timpul să luam în serios relația noastră cu natura și să facem mai multe eforturi pentru a menține această relație. Este timpul să ascultăm mesajul Naturii. Noi suntem cei care avem puterea de a crea o lume mai bună sau de a epuiza planeta. Ora Pământului este momentul în care ne angajăm că vom începe să acționăm, mai mulți, mai responsabili, pentru protejarea Pamântului.  Pentru că nu există o altă planetă pe care să plecăm”, spune Dr. Orieta Hulea, Director WWF România.

Trăim într-o lume a conexiunilor, mulțumită tehnologiei, dar, în același timp, când vine vorba de mediul înconjurător, nu facem legătura între cauză și efect. Deși ne aflăm într-o eră în care umanitatea este cea care modelează schimbările de pe Pământ – perioadă denumită de cercetători Antropocen, ne este greu să facem legătura între activitățile noastre de zi cu zi și transformările care au loc în jurul nostru, în natură.

Dar putem alege ce conexiuni facem între activitatea noastră și modul în care va arăta lumea de mâine. Vom continua să folosim tehnici de agricultură intensivă, să folosim iresponsabil pădurile, să pescuim excesiv, să construim hidrocentrale și proiecte de infrastructură care nu țin cont de mediul sălbatic? Vom continua să contribuim astfel la pierderea biodiversității într-un ritm fără precedent, la poluare și schimbări climatice? Sau vom alege să folosim responsabil resursele naturale de care dispunem, să luptăm pentru legislația care protejează natura, pentru dreptul nostru la un aer respirabil, apă curată, hrană sănătoasă și un mediu natural divers?

Cum s-a desfasurat Ora Pamantului in tara?

Bucuresti

Ca prim pas au pornit o conversație, apoi au scris o scrisoare aici. Toate scrisorile primite au ajuns la autorități.  Ei au rămas activi, continua sa isi schimbe comportamentul zi de zi, si nu se opresc din a exercita presiuni asupra celor care pot sa protejeze natura, cei care au puterea.

În București, s-a sărbătorit  la Beans&Dots și Mezanin, de la ora 19:00.

S-a povestit despre natură sălbatică, pădurile, râurile, urșii, sturionii și zimbrii din România și rolul lor în viața noastră.

Momente artistice

Proiecție „Sălbăticia din Carpați, bogăție pentru oameni” (30 min./ RO), 19:00 – 19:30
Filmul urmărește urmareste sa scoata în evidenţă importanţa conservării sălbăticiei pentru comunităţile locale punând accent pe activităţile bazate pe folosirea resurselor naturale care pot să genereze beneficii economice în mod sustenabil. Deşi sunt surprinse sase arii protejate distincte în Carpații din sud-vestul României (4 Parcuri Naţionale, 1 Parc Natural şi un Sit Natura 2000), este prezintat caracterul compact al zonei sălbatice şi potenţialul acesteia de conectivitate.

Bucuresti Swing Dance Society 19:30 – 20:00
București Swing Dance Society e locul în care, de aproape 4 ani, pasionații de Jazz&Swing pot retrăi atmosfera anilor ‘20-’50 prin dans. Așa cum au făcut-o și anul trecut, membrii echipei BSDS vor antrena participanții la eveniment să se împrietenească cu ritmurile săltărețe de Lindy-Hop și Charleston. Alături de membrii școlii – care sunt dansatori de toate nivelurile – și sub îndrumarea Ioanei Lupescu (președinte BSDS și profesor cu peste
15 ani de experiență), orice privitor este binevenit să deprindă, într-un mod distractiv, pașii de bază ai acestor dansuri.

Rockabella 20:00 – 20:30
Rockabella este o trupă indie rock, din București din componența căreia fac parte Teodora Moroșanu (voce), Andrei Ilie (tobe) Șerban-Ionuț Georgescu (bass), Marius Popescu (chitară) și Bogdan Moroșanu (producție muzicală și sunet).

The Bat – We Love IMPRO 20:30 – 21:00
The Bat este un format de teatru de improvizaţie ce se desfășoară integral pe întuneric, provocând la maxim imaginaţia. Atât spectatorii cât și actorii stau cu ochii închiși, cu luminile stinse. Pornind de la o sugestie din public, actorii improvizează personaje și efecte sonore. Distributia este: Adina Sandu, Andrei Negoiţă, Dianina Andrei, Florin Lungu, George Dumitru.

Blue Noise 21:00 – 21:30
Trupa Blue Noise este “laboratorul de voci” în care șase tineri muzicieni transpun stilul a cappella în sonorități de jazz din anii ’50 – &’60, ritmuri de pop, rhythm and blues și beat box. Trupa este compusă din Ana Maria Alexa (soprana grupului), Elena Moroşanu (mezzosoprana), Ana – Criatina Leonte (alto), Zoe Flavia (alto), Mihail Grigore (tenor), Bogdan Tudor (bas) și Denis Bolborea (beatbox, looping and live fx).

Cluj

Consiliul Judeţean a anunţat că se alătură şi în acest an campaniei internaţionale „Ora Pământului”, prin care oameni, organizaţii, companii şi instituţii publice de pe întreg Globul fac un apel de conştientizare asupra nevoii de a economisi resursele mediului înconjurător.  Sediul instituţiei situat pe Calea Dorobanţilor nr. 106, Consiliul Judeţean va renunţa la iluminarea acestuia în respectivul interval de timp, prin sistarea iluminării ambientale exterioare. Totodată, între orele 20.30 şi 21.30, clădirile tuturor instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean, exceptând cele în care se desfăşoară activităţi care presupun existenţa unui consum de electricitate neîntrerupt, cum sunt unităţile spitaliceşti, vor reduce la maxim sau chiar vor sista folosirea energiei electrice. Iulius Mall a participat la acest eveniment, acţiunea s-a desfăşurat în toate cele cinci mall-uri din reţeaua naţională a companiei IULIUS. Și magazinele Zara, Massimo Dutti, Pull and Bear, Stadivarius și Bershka care au fost alături inițiativei și si au inchis iluminatul în vitrinele de prezentare.

Iasi

Programul evenimentelor

„Conectează-te la Terra” – promovarea mersului pe bicicletă prin organizarea turului Iașului pe bicicletă.

– ora 18.00 – Plecare a fost din fața Primăriei Municipiului Iași pe traseul bulevardul Anastasie Panu – bulevardul Independenței – Fundație – bulevardul Carol I – aleea Grigore Ghica Vodă – Rond Agronomie. Retur pe traseul Rond Agronomie – aleea Grigore Ghica Vodă – bulevardul Carol I – Fundație – strada Gavriil Musicescu – bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt;
–  ora 19.30 – Sosirea în fața Primăriei Municipiului Iași.

Trial Bike – de la ora 19.30 – în fața Primăriei Municipiului Iași: Spectacol demonstrativ de îndemânare, echilibristică și acrobație în care bicicliștii participanți au parcurs un anumit traseu cu obstacole (paleți, cauciucuri, bobine, pietre mari etc.).

Stingerea luminilor în intervalul orar 20.30 – 21.30. S-a stins iluminatul public în zona pietonalului Ștefan cel Mare și Sfânt, precum și fațada Primăriei Municipiului Iași și la Mănăstirea Trei Ierarhi.

Concert unplugged cu artiști ieșeni în intervalul orar 20.30 – 21.30.

Timisoara

„Noi omagiem pământul altfel”, spunea Robu. Așadar, timișorenii au fost invitați totuși să stingă luminile acasă și să iasă în stradă cu prietenii sâmbătă seară.

„Cetățenii sunt invitați să stingă luminile și să petreacă o oră în aer liber, la o plimbare prin oraș, împreună cu prietenii, vecinii, familia, colegii, să protejeze natura, să recicleze, să folosească mai mult sursele regenerabile de energie și să încerce să-și schimbe obiceiurile de consum”, au spus cei din Primăria Timișoara.

De la ora 20, în Piața Libertății au fost montate zece telescoape astronomice, iar pe scenă au urcat coruri de copii din cadrul programului național Cantus Mundi. De la ora 21 au concertat Peregrinii și Deep 6 Project, care au sustinut împreună spectacolul Ignem Terrae, un moment artistic care a îmbinat dansul cu focul.

Sibiu

“Și sibienii pot participa la această acțiune, fiind invitați să stingă lumina în aceeași dată și în același interval orar și să se înscrie pe www.ora-pamantului.ro ca să arătăm împreună cu Sibiul este alături de acest demers mondial“,au declarat reprezentanții administrației locale într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului.

Primăria Sibiu a enumerat în același comunicat patru proiecte care au drept scop reducerea poluării. Primul amintit este proiectul de colectare selectivă a deșeurilor, urmat de modernizarea iluminatului public în parcurile Sub Arini, Petőfi Sándor și în zona verde de la intrarea în cartierul Broscărie. Primăria mai amintește și de proiectele de eficientizare energetică a patru clădiri școlare (C. Noica, Școala nr. 1, Școala nr. 21 și Școala Radu Selejan) pentru care au fost obținute sau sunt în curs de obținere fonduri europene. “Municipiul Sibiu încurajează utilizarea transportului public în defavoarea transportului cu autovehiculul personal. Pentru a face mai atractiv transportul public, municipalitatea va investi în înlocuirea flotei de autobuze, achiziționând aproximativ 100 mijloace de transport puțin poluante sau chiar nepoluante“, mai arată Primăria într-un comunicat de presă.

Brasov

Primarul George Scripcaru a luat decizia ca în acest an iluminatul public să fie oprit într-o zonă mai mare decât în anii trecuţi, respectiv tot centrul istoric al oraşului (vechea cetate). Astfel, în data de 24 martie, între orele 20.30 – 21.30, iluminatul public va fi oprit pe străzile Mureşenilor, G. Bariţiu, Şirul Ludwig van Beethoven, Aleea Tiberiu Brediceanu, str. Prundului, Ghe. Baiulescu, Castelului, Peneş Curcanul, Cerbului, G. Coşbuc, Sforii, Poarta Schei, Paul Richter, Hans Benkner, Stephan Ludwig Roth, Grigoraş Dinicu, Apllonia Hirscher, Alecu Russo, Johan Gott, Diaconu Coresi, Nicolae Bălcescu, Michael Weiss, Politehnicii, Postăvarului, Republicii, Mihail Sadoveanu, Sf. Ioan. De asemenea, luminile vor fi stinse în Piaţa Sfatului, în Curtea Bisericii Negre, în Piaţa Enescu şi în piaţeta de pe str. Sf. Ioan.

„Pentru al zecelea an consecutiv, Primăria municipiului Braşov va fi alături de WWF România şi de toţi cei care vor să tragă un semnal de alarmă cu privire la responsabilitatea pe care o avem, fiecare dintre noi,  faţă de planeta noastră şi faţă de copiii noştri. Sper ca exemplul municipalităţii să fie preluat în fiecare casă din Braşov. Îi invit pe braşoveni în Piaţa Sfatului, de la ora 20.30, să se bucure de muzică de calitate, alături de Corul Naţional de Cameră «Madrigal – Marin Constantin»”, a declarat primarul Braşovului, George Scripcaru.
Concertul Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” din Piaţa Sfatului este un eveniment muzical derulat prin Programul Naţional Cantus Mundi şi organizat în cadrul Festivalului „Gloria Domini” – Braşovul Pascal, de Agenţia Metropolitană Braşov. Acest eveniment este organizat cu ocazia „Orei Pământului” în Piaţa Sfatului, începând cu ora 20.30.
Pe lângă o parte a soliştilor de la „Madrigal”, în Piaţa Sfatului vor ajunge în jur de 100 de copiii, care, sub sloganul internaţional „Dăruieşte naturii din energia ta!”, în seara evenimentului,  vor cânta şi se vor bucura împreună. Repertoriul serii va include atât cântece cunoscute de coriştii de toate vârstele, piese internaţionale, cât şi melodii folk, apreciate de publicul larg.

Craiova

Ora Pământului a fost marcată si la Craiova, cu un recital susținut de copiii de la Liceul de Arte „Marin Sorescu” și Corul Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”, îndrumați de dirijorul Zamfir Florian George, în Sala de Consiliu a Primăriei, care a început la ora 20:30.

 

Sursa:

www.iuliusmall.com

www.iasifun.ziaruldeiasi.ro

www.tion.ro

www.jurnalulolteniei.ro

www.turnulsfatului.ro

www.bzb.ro

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *